U. S. Steel Košice dosiahla za rok 2014 čistý zisk 17 miliónov eur

23.08.2015 Košice

Košice 23. augusta (TASR) – Hutnícka spoločnosť U. S. Steel Košice zaznamenala za rok 2014 čistý zisk 17 miliónov eur. Minulý rok pritom vykázala stratu 369 miliónov eur.

"Zlepšenie hospodárskeho výsledku za rok 2014 v porovnaní s rokom 2013 odráža najmä vplyv prínosu iniciatívy Carnegie, naša cesta, nižších cien strategických surovín, nižších odpisov a nižšieho zníženia hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení a nehmotného majetku, ktoré bolo čiastočne kompenzované stratou z kurzových rozdielov a poklesom predajných cien," uviedla spoločnosť vo zverejnenej výročnej správe.

Tržby a ostatné výnosy boli vlani na úrovni 2,252 miliardy eur a zisk z prevádzkovej činnosti 35 miliónov eur. Zníženie hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení i nehmotného majetku za minulý rok zaúčtovala spoločnosť vo výške 49 miliónov eur (za rok 2013 to bolo až 466 miliónov eur).

Európsky trh podľa vedenia spoločnosti aj v roku 2014 čelil náročným výzvam. "Neistota a politické napätia robili podnikanie v tomto regióne menej predvídateľným. Záťažou pre našu konkurencieschopnosť boli vysoké ceny elektrickej energie na Slovensku oproti iným európskym krajinám," uviedol v správe dnes už bývalý prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke. Zameranie firmy na riešenia pre zákazníkov podľa jeho slov vyústilo do transformácie organizačných štruktúr a ešte užšej medziodborovej spolupráce. Tento rok by podľa predpokladov malo dôjsť k miernemu zvýšeniu aktivity v oceľ spracujúcich sektoroch a ďalšiemu nárastu spotreby ocele v regióne.

Hlavnými teritóriami, v ktorých U. S. Steel Košice, s.r.o., pôsobí, sú stredná a západná Európa. Spoločnosť sa zaoberá výrobou a predajom oceľových produktov - brám, výrobkov valcovaných za tepla a za studena, výrobkov s povrchovou úpravou vrátane pozinkovaných, lakoplastovaných, pocínovaných plechov a plechov pre elektrotechnický priemysel. Okrem valcovaných produktov firma vyrába aj oceľové ploché radiátory a špirálovo zvárané rúry. V roku 2014 USSK vyrobila 4,3 milióna ton brám.

Hutnícky gigant je najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku a najväčším zamestnávateľom v regióne východného Slovenska. Ku koncu roku 2014 zamestnával 10.309 ľudí.

Po odchode Babcoka na dôchodok ho v júni tohto roku na pozícii šéfa firmy nahradil Scott Buckiso.
 

Vyberte región